Back to Projects

Vaudreuil Dorion Municipal Center

Urban ecosystem and civic environment
2019-2023
VAUDREUIL DORION

URBAN Client : CITY OF VAUDREUIL DORION

Architecture: L’OEUF
LMA
NIP PAYSAGE

Partners: L2C
DUPRAX LEDOUX
TEAM LAURENCE

Expected delivery date
2023

Total budget: 28 M CAD

Budget alloué services de la firme : n/a

The North American city, as a social condenser, is struggling to reinvent itself. Cities, large and small, suffer from significant problems that manifest themselves in a lack of equity and social cohesion. This model, dependent on cheap energy, growing resource availability and immoderate car travel, has reached the point of no return. This is why counter-models are to be welcomed. Adopted by Vaudreuil-Dorion, the cultural mediation initiative ‘I AM’ carries a vision and a culture of ‘doing things differently’ based on citizen co-creation, a culture of equity and inspiring social cohesion.

On the site, the densification that has already begun reveals the emergence of a TOD that lacks a unifying heart. This is the ambition of our project: to create a creative and participative citizen space; flexible, inclusive and performing as a green infrastructure. In the design stages of the competition, our team was informed by the contributions of local associations and the actions of community groups rooted in the area. We are proposing a framework that will solicit citizen involvement in order to make it evolve: to shape together a place of belonging that will bring about a ‘WE ARE… VAUDREUIL-DORION’.

As a starting point for the urban programming, different scenarios of use are proposed by imagining a diversity of average citizens.
The landscape of the ‘NOUS SOMMES’ pole connects and re-connects the different districts and urban structures. The library and the town hall share a single building anchored on the south-western edge of the site. The future aquatic centre is set against the railway line. The two buildings are slightly offset in an east/west direction to create a variety of outdoor spaces. The architectural expression is based on luminosity and material simplicity, serving as a showcase for civic activities.
Our project proposes in phase II to weave the city. A green corridor crossing the railway tracks will join the neighbourhood to the north of the site. By 2030, the TOD ‘WE ARE’ becomes POD, and we imagine a mixed-use real estate development on the southern parking lot of the station, freeing the ground for pedestrians. The green corridor extends and the valley of the Municipal Pole runs to the Boulevard de la Gare, completing a city-wide space: the new Parc de la Gare. WE ARE’ then takes root in the entire civic sphere.